Οδηγός Ανέμων

Ιφιγένεια εν Αυλίδι

Ο στόλος των Αχαιών καθηλωμένος στην Αυλίδα περιμένει ούριο άνεμο για να αναχωρήσει για την Τροία. Ο Αγαμέμνων καλέι από τις Μυκήνες την κόρη του Ιφιγένεια για να τη θυσιάσει, προφασιζόμενος πως θα την παντρέψει με τον Αχιλλέα. η νεαρή κοπέλα προσφέρεται να θυσιαστεί για την πατρίδα της.

Όλα αυτά τελέστηκαν στην Ψαροταβέρνα ‘ΜΙΧΑΛΗΣ’. Στρατηγική κίνηση για το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αέρηδες

Ο Ανδρόνικος του Κυρρήστου ήταν Έλληνας αστρονόμος που ήκμασε περί το 100 π.Χ. και είναι γνωστότερος εις εμάς ως αρχιτέκτων του μαρμάρινου Ωρολογίου της Ρωμαϊκής αγοράς των Αθηνών ή Πύργου των Ανέμων ή Αέρηδων στην όμορφη συνοικία της Πλάκας.

Το ηλιακό ρολόι έδειχνε χρόνο, ήταν ανεμοδείκτης, και στην κάθε μια από τις οκτώ πλευρές του περιέχει τους βασικούς ανέμους με τα ονόματα τους χαραγμένα κάτω από τα γείσα, ήτοι, ΒΟΡΕΑΣ (Τραμουντάνα), ΚΑΙΚΙΑΣ (Μέσης ή Γρέγος), ΑΠΗΛΙΩΤΗΣ (Λεβάντες), ΕΥΡΟΣ (Σιρόκος), ΝΟΤΟΣ (Όστρια), ΛΙΨ (Γαρμπής) ΖΕΦΥΡΟΣ (Πουνέντες), ΣΚΙΡΩΝ (Μαΐστρος), όπου σε παρένθεση αναγράφω τις ονομασίες της καθομιλουμένης. Οι άνεμοι αυτοί εικονίζονται ως ανάγλυφα λαξεμένοι φτερωτοί άνθρωποι με ιδιαίτερο σύμβολο ο καθένας ανάλογα με τις επίδρασεις που έχει η επικράτησή τους.

Δείτε ακόμα: ΗΩΣ